Kristof
Deltagare
Antal inlägg: 295

Lite andra tankar off topic. När samtliga allsvenska streck var avgjorda tre omgångar före slutet av förra säsongen så kändes det som en extraordinär händelse. Faktum är att det ser ut att kunna hända igen redan i år. Guldet i praktiken klart och åtminstone ett spelbolag har redan betalat ut pengarna till de som spelat på Malmö. Också botten ser ut att vara cementerad. 7 poäng för HBK upp till en kvalplats där J-Södra har 5 pinnar upp till Sundsvall. Återstår 5 lag som slåss om 2 platser i Europa.

Det finns en tydlig trend att bottenlaget har tagit färre poäng sedan 2010. I år har också det näst sista laget tagit väldigt lite poäng. I toppen kommer Malmö vinna 4 gången på 5 år. Och det finns väl inte mycket som talar för att den dominansen ska minska.

I maj nästa år pratar alla igen om hur jämn allsvenskan är. Precis som man gjorde iår och året innan dess. Det är alltså upplevd tävlingsbalans baserad på historiska upplevelsen. Den upplevda tävlingsbalansen kan skilja sig från den statistiska, det vill säga det som faktiskt händer. Skillnaden är rimligen som störst i skiften där den statistiska balansen förändras, som den ser ut att göra nu. Så frågan är hur många ytterligare säsonger likt 2016 som krävs för att den upplevda tävlingsbalansen ska försämras?